Beginnen met wedstrijdskien

Beginnen met wedstrijdskien

Ben jij een fanatieke skiër en zou je willen beginnen met wedstrijdskiën, maar weet je niet waar je moet beginnen? Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt om te kunnen starten met je eerste training.

Net zoals dat er hockey- en voetbalverenigingen zijn kun je ook lid worden van een skivereniging. Bij Outdoor Valley Wintersport is dat RS Skiteam Bergschenhoek. Maar wat kun je verwachten? Hieronder vind je alle informatie die je nodig hebt om te kunnen starten met je eerste wedstrijdtraining.

Hoe kan ik beginnen met wedstrijden skiën?

(1) In Nederland kennen we twee soorten ondergronden waar je wedstrijden op kunt skiën: de indoor sneeuwhallen en de outdoor skipistes, maar er zijn ook teams die trainen op een rolskibaan. Bij Outdoor Valley Wintersport skiën we op een outdoorbaan. (2) Als je weet op welke ondergrond je wilt gaan skiën kun je je aansluiten bij een wedstrijd skiteam. RS Skiteam Bergschenhoek is het skiteam van Outdoor Valley Wintersport. (3) Om lid te kunnen worden van een wedstrijd skiteam moet je goed kunnen skiën. Het instapniveau bij de meeste skiteams is dat je minimaal 6 jaar oud bent en grof-parallel korte bochte moet kunnen skiën op een rode piste. Twijfel je of je goed genoeg kunt skiën? Bij RS Skiteam Bergschenhoek bieden we een gratis proeftraining aan. De trainers kunnen je na de training adviseren over jouw niveau. Ski je goed genoeg? Dan mag je lid worden.

Welke materialen heb ik nodig?

  • Ski’s: als je begin met wedstrijdskiën in Nederland heb je aan één paar slalomski’s genoeg.
  • Skischoenen: het allerbelangrijkste onderdeel van je uitrusting zijn je skischoenen. Goed zittende skischoenen zorgen voor meer skiplezier en een beter resultaat. Afhankelijk van je niveau kies je de juiste skischoenen. Ze mogen niet te los zitten, maar ook niet te strak. Laat je bij het aanschaffen van skischoenen goed adviseren. Heb je al skischoenen? Ga dan eerst een paar keer trainen en laat de trainer je adviseren over wat voor soort skischoen het beste bij jou past.
  • Helm en skibril: trainen en wedstrijdskiën doen we met een helm. Pas altijd meerdere helmen om de juiste maat te vinden. Let er op dat de helm geschikt is om wedstrijden mee te skiën. Er moet een beugel op de helm kunnen worden gezet ter bescherming van het gezicht tijdens het skiën van de slalom. Een skibril kan fijn zijn tegen bijvoorbeeld de zon, de regen of de wind, maar is niet noodzakelijk.

  • Bescherming: begin je met wedstrijden skiën dan heb je aan bovenstaande genoeg. Wanneer je meer ervaring hebt en dichter op de slalompalen gaat skiën heb je bescherming nodig: beenkappen voor je schenen, stokkappen voor je vingers en een helmbeugel voor je gezicht.
  • Rugbeschermer: een rugbeschermer kan je voorzien van extra bescherming tijdens een val.
  • Racepak: als je begint met trainer en wedstrijden skiën dan is een gewoon skipak voldoende. Kom je op een hoger niveau dan kun je er voor kiezen om te gaan skiën met een racepak. Een racepak maakt je iets sneller en geeft je lichaam extra bescherming.

Proeftraining

Denk je dat het wedstrijdskiën iets voor jou is? Dan ben je van harte welkom voor een proeftraining bij RS Skiteam Bergschenhoek. Om deel te kunnen nemen aan een proeftraining dien je minimaal 6 jaar oud te zijn en grof-parallel korte bochten te kunnen skiën op een outdoor skipiste. Een proeftraining dient tevens als intake.

Voor meer informatie over RS Skiteam Bergschenhoek of om je aan te melden voor een proeftraining kun je deze pagina bezoeken.